Sunday, July 26, 2009

Siapakah sahabat

Dalam perjalanan aku menuju ke asrama, hatiku melayang seketika mengenang semula kenangan yang lama ditinggalkan. Saat itu tidak aku pedulikan sekelilingku lagi... Berjalan dan terus berjalan berhenti ke surau dahulu menunaikan kewajiban aku sebagai hamba Yang Maha Kuasa.

Fikiranku masih lagi di kitab lama mengulitinya dengan penuh khayalan hingga aku tersedar ke alaf ini di samping rakan-rakan asrama sunyi dalam kemeriahan. Hinggakan aku aku terdengar satu keluhan dari hati kecil seorang insan, "Sahabat masa senang memang senang nak cari dan sahabat masa susah memang susah nak cari".

Hati kecil ini tertawa kecil dan diam sejenak lantas aku mula mengamati keluhan itu dengan penuh tumpuan. Sekilas pandang mengasihani nasibnya diselimuti atmosfera ketandusan nilai persahabatan.

Adakah umat akhir ini pernah terfikir? "Layakkah aku bersahabat?" sedangkan hak terhadap sahabat tidak ditunaikan? Sekali lagi kedengaran, "Atau hanya sekadar saudara semuslim?" Namun hak sesama Islam belum dipenuhi. Lantas terus berbisik, "Adakah aku layak menerima sahabat?" Sedangkan di abaikan pula hak terhadap dirinya, Penciptanya dan Nabinya?

Sekiranya ingin mencari sahabat maka selamilah dirimu dahulu. Andai diri ini belum mengenal Rabbnya maka jalinkanlah ikatan denganNya dahulu kerana dialah yang menciptakan sahabat untuk kita dan Dia juga memperteguh tali persahabatan itu. Cintailah RasulNya dahulu kerana dia lah Habibullah Rahmatan Lil'alamin.

Namun begitu janganlah engkau pergi terlalu jauh sebelum kau jadikan Qur'an sahabatmu dahulu dan sunnah sebagai pedomanmu selamanya. Setelah itu, bertebaranlah dikau menjadi sahabat kepada yang lain menghiasi sesamanya dengan keindahan sinar cahaya Rabbani lantas lekaslah engkau mengharap dan mencari sekalian sahabat untukmu yang mampu membantumu di dunia dan akhirat...

Andai telah engkau temui kurniaan Maha Mengasihani, maka syukuriNya dan katakanlah, "Uhibbuka / Uhibbuki fillah"

Lantas seketika aku melayang dengan suara itu, aku tersentak dari lamunan dengan panggilan namaku setelah itu.. Aku mendapatinya dan kami menuju ke Dewan Makan mengisi perut yang berkeroncong ini...

No comments: