Tuesday, March 4, 2014

Era Baru Mahasiswa

Pada 3 March 2014 telah diadakan perjumpaan bersama antara Timbalan Naib Canselor dengan para pemimpin pelajar  Persatuan-persatuan Mahasiswa UKM seperti Majlis Perwakilan Pelajar dan Persatuan Mahasiswa Fakulti, Persatuan Mahasiswa Pusat beserta Majlis Eksekutif Pelajar setiap kolej. Bahkan yang menghadiri juga bukan sekadar daripada pelajar-pelajar ijazah sarjana muda tetapi juga dihadiri oleh pelajar sarjana yang mewakili persatuan mereka. Sambutan yang diberikan oleh para mahasiswa adalah memberansangkan kerana lebih daripada 100 perwakilan mahasiswa menghadiri mesyuarat ini demi mendengar harapan daripada pengurusan tertinggi UKM kepada mahasiswa yang dikasihi serta harapan untuk menyuarakan keperluan mahasiswa kepada TNC HEPA agar diberi perhatian yang sewajarnya.

Terdapat beberapa perkara telah dimaklumkan kepada barisan kepimpinan pelajar agar menjadi penambahbaikan pada sesi semester yang akan dating. Antaranya:


1.      Proposal perlu dihantar untuk kelulusan denga lebih awal supaya takwim UKM dapat dirangka dan dipaparkan secara umum untuk pengetahuan pelajar bagi menyertai setiap program yang berlangsung di UKM.
2.      Program yang dirancang oleh mahasiswa haruslah memberi impak yang tinggi dan berterusan. Mahasiswa UKM secara puratanya telah melakukan hampir 1000 program sepanjang 2 semestar tetapi masih belum mendapat pengiktiran oleh pihak luar.

3.      Ekoran daripada itu, sekiranya program yang dilakukan dapat memberi impak yang lestari bahkan memberi output yang tinggi, ini akan menjadi potensi kepada pelajar UKM untuk mendapat anugerah Tokoh Siswa yang kini telah dirangkul oleh pelajar UNISZA.

4.      Pelajar juga diingatkan bahawa kita semua memegang maruah UKM yang selama ini telah dilakar indah oleh alumni UKM terdahulu hingga nama UKM telah ditempa di serata dunia.

Di samping amanat yang disampaikan ini, terdapat satu perkara yang sering kali diperdengarkan. Amanat ini juga menjadi harapan daripada Dato Naib Canselor yang sangat berorientasikan mahasiswa. Oleh itu, beliau sangat berharap agar sepanjang pentadbiran beliau, Pusanika ini akan menjadi tumpuan bagi pusat aktiviti pelajar setiap hari 365 hari/ setahun.

            Saya melihat bahawa terdapat usaha daripada barisan kepimpinan yang baharu ini untuk menjadikan UKM kembali kepada asal muasal penubuhannya. Semua ini tidak lain tidak bukan adalah untuk kebaikan kita bersama di samping kegusaran yang dialami kerana keboleh pasaran mahasiswa telah merundum semenjak mutakhir ini yang mencecah bahawa 50% yang bekerjaya selepas 6 bulan. Mereka juga telah tunjukkan sifat mesra pelajar dan selalu turun padang untuk mendengar denyut nadi mahasiswa. Ayuh mahasiswa kita sahut seruan mereka untuk membawa kita kepada kemuncak sekali lagi.

“MENGILHAM HARAPAN MENCIPTA MASA DEPAN”

ANIS ANWAR BIN SUHAIMI
Majlis Perwakilan Pelajar
Umum 1/2
Universiti Kebangsaan Malaysia.

No comments: