Friday, January 20, 2012

Jawapan Pangkat Lecturer

Aku tanya soalan kat lecturer eco "Kenapa emas x dijadikan matawang" jawapannya, "sebab scarcity (limitation of resource)" Aku dah agak tu jawapan orang x mahir sejarah.

ada soalan kat lecturer law pulak,"kenapa hudud x dilaksanakan (sebab undang2 boleh kita pinda dan mansuh)" jawapannya, "Hakim x de kepakaran, judicial precedent limited, x de mekanisme (procedural law)" Aku dah agak tu jawapan orang x mahir sejarah.
‎1) Emas sebagai matawang
- Kita ni digelar Semenanjung Emas. Bermakna sumber galian emas kita adalah terlalu banyak. Sejarah sekalipun menceritakan kegemilangan kita dengan emas, Tatkala penjajah datang, diorang just jumpa timah... xp mana ada diorang dapat jumpa emas.

-Sekarang ni pun sebenarnya ada orang yang dah mula jual dinar dan seangkatan dengannya. Menandakan bibit dinar dirham telah bersedia untuk menjadi matawang di pasaran.

-Tetapi rahsia kenapa emas belum BENAR-BENAR TERLUAK kerana mereka ni di jaga Allah melalui makhluk2 pilihannya.. Agar kehadirannya untuk orang2 beriman pada waktu yg ditetapkan bersama-sama pemimpin yg ditetapkan.

-Dan kita ni, hendaklah berusaha untuk menebus duit kertas (resit sebenarnya) dengan duit betul (emas dan seangkatan dengannya).

2) Hudud sebagai Undang2 Jenayah Nasional
-Kita ni beragama Islam sebermulanya kerajaan Melayu era Nabi Ibrahim... bermakna kita telah melaksanakan hukum2 Allah hampir ribuan tahun.

-Kesultanan Melayu telah memulakan proses penulisan, undang2 tubuh kerajaan negeri masing2 dengan jelas telah menyediakan prinsip2 dan mekanisme undang2 untuk dilaksanakan.

-Bermakna, kita telah ada rujukan yang lengkap perihal hukum hudud serta mekanisma dan standard penghukumannya.

-Juducial Precedent kita limited mmbuktikan KEBERKESANAN HUKUM ini kerana RAJYAT X BERANI NAK BUAT PASAL dan menandakan HUKUMAN INI BUKAN SEWENANG-WENANGNYA DIJATUHKAN. Adilnya Islam itu.

-So, kalau Hakim x de kepakaran, kita boleh diorang belajar balik sebagaimana diorang boleh mahir dalam Common Law and Civil Law, dan sekarang ni, dah ada ramai pelajar undang2 yg terdedah dengan Syariah Law. Tinggal nak belajar pelaksanaan dan kes-kes dari Zaman Nabi Muhammad hingga Zaman Beraja.

-So, x mustahilkan kan? Kita juga ada bantuan dari ulama2 fikah lagi.Katakanlah ilmu apa sekalipun, kalau x tahu sejarah, haru jadinya... sebab tu Allah kisahkan sirah2 terdahulu sebagai adunan terbaik bersama-sama prinsip2 ilmu yang lain.

Tak bererti orang yang ada kelulusan master ialah orang yang bijak pandai dalam Integral Knowledge.

"Kamu tidak mengtahui sedikitpun ilmu di sisi Allah melainkan dengan kehendakNya"

Allahu a'alam,

Wasalam.

0750 pagi.

Anis Sina.

1 comment:

Anonymous said...

Tapi judicial precedent x penting pun... ea la... prinsip common law ni mana la suit ngan islamic law even 2 2 unwirtten law.... xp fix nya islamic law tu sifatnya dah mcm codified law...