Saturday, February 4, 2012

Kebangkitan Islam di akhir zaman telah berputik?

Sultan dari dua negeri yang tertua di Semenanjung Melayu
Adakah ini satu petanda?

Kebangkitan

Apakah situasi semasa bakal membawa kita kepada satu gelombang baru kebangkitan Ummah setelah direntap dan dihenyak begitu teruk oleh para politikus yang ghairah berlumba untuk menawan Putrajaya? Harap pandangan ini tidak dianggap keterlaluan atas dasar bersangka baik kepada Maha Pencipta.

Kegoyahan Islam di dalam negara ini tentu amat menyesakkan nafas semua penganut Islam yang jujur terhadap agamanya, sayang kepada jemaahnya dan kasih kepada ulamanya. Semua amat maklum bahawa Islam sedang dihimpit dan bakal tewas di tangan manusia rakus yang sedang merencanakan helah belakang tabir sama ada untuk mengekal ataupun merampas kuasa. Situasi getir yang amat memilukan kita semua, Islam telah dimangsakan dengan cara yang tidak sepatutnya.

Institusi Kesultanan dan Raja-raja Melayu juga ikut terancam dalam percaturan politik kotor yang mula mengambil tempat. Turut tercemar ialah dominan bangsa watan semakin terhakis yang akan menyebabkan kehilangan tampuk kuasa. Terasa seperti ada suntikan racun dari luar supaya Islam menjadi rosak dan akan beransur-ansur lenyap dari hati sanubari umat Islam di negara ini.

Perencana yang sekian lama ingin melumpuhkan kekuatan Islam bagi memudahkan laluan mewujudkan Kerajaan Dunia Baru berkiblat kepada satu agama baru menyembah syaitan (lucifer). Itulah sebabnya Illuminati melalui Soros dan NED bersungguh-sungguh membina jalinan rangkaian Islam Liberal dan sanggup mendanai berbillion dollar untuk melumpuhkan kekuatan Ahlis Sunnah wal Jamaah. Melalui Islam Liberal (Islam pada nama) ini akhirnya beransur-ansur menerima semua agama adalah sama taraf termasuk penyembah berhala.

Kekangan terkuat yang menghalang penyebaran Islam Liberal ini hanyalah Malaysia dan Brunei. Ia menjadi sesuatu yang cukup menarik ketika membincangkan isu terkait dengan konspirasi Yahudi dan kaitannya dengan peristiwa akhir zaman. Walaupun Indonesia mempunyai jumlah penganut Islam teramai dan tidak menghadapi tekanan dari kaum pendatang seperti Malaysia, Islam Liberal sudah lama berkembang di sana dan kini sedang galak menghakis pegangan akidah Ahlis Sunnah wal Jamaah. Peristiwa malang bagi Indonesia yang sepatutnya menjadi benteng yang lebih kukuh berbanding negara kita Malaysia.

Apakah perancangan Allah terhadap bangsa Melayu ini? Hanya Dia sahaja yang mengetahuinya. Namun keadaan semasa memang cukup getir, kita umat Islam sedang menghadapi krisis yang terhebat dalam sejarah. Illuminati telah menanam benih perpecahan sejak 100 tahun lampau, namun masih lagi gagal merosakkan perpaduan Ummah. Melalui kepimpinan bangsa sendiri yang dilatih memakai pakaian sekular, lama kelamaan kita telah terhasut untuk meninggalkan tatacara Islam dan mula mengejar kemajuan (duniawi).

Dengan kasih Allah, kita masih lagi mempunyai ulama yang kuat berpegang kepada Islam sejati walaupun terpaksa bertahan penuh sabar dalam diam. Kini atas kehendakNya jua berlaku sesuatu yang kita tidak pernah terfikir sebelum ini. Kejadian beberapa peristiawa telah mencetuskan satu gelombang baru yang mahu tidak mahu semua terpaksa menerima kehadirannya.

Kita percaya Allah tidak akan meninggalkan kita sendirian dalam pahit getir menempuh fitnah zaman. Dia tahu masih ada yang setia bermunajat dan berdoa sepanjang malam memohon perlindunganNya, memohon agar bangsa ini diselamatkan walaupun sebahagian besar sedang leka bermain dengan nafsu syahwat.

Sebahagian dari kita yang telah diperangkap oleh jaringan politik mungkin agak resah untuk menerima sesuatu yang baru muncul. Tidak dinafikan akan berlaku kesukaran untuk meninggalkan sesuatu yang telah sekian lama menjadi pakaian selesa. Namun andainya kita dipilih olehNya untuk ikut serta membangunkan ummah ini, nescaya akan mendapat cahaya walaupun sebelum itu ia seorang yang pasik. KehendakNya akan menjadi kenyataan (kun fayakun). Apa yang penting bagi kita ialah keikhlasan mutlak sebagai Muslim dan Mukmin. Nescaya akan mendapat bantuan.

Bagi golongan yang terselamat dari jerat dunia politik ketaksuban (golongan atas pagar - setakat menggunakan saluran politik dalam memilih pemimpin) akan lebih mudah menerima sentuhan gelombang ini dengan syarat ada sedikit rasa kasih pada agama.

Semoga gelombang ini akan terus semarak menghakis fitnah Dajjal yang sekian lama menghantui pemikiran kita semua. Amat diharapkan ia menjadi titik tolak kebangkitan manusia ikhlas berjuang kerana Allah Subhana Wa Taala untuk membuang segala daki sekularisma yang semakin menebal. Kita doakan kejayaan kepimpinan Ulama Mukhlisin ini dan berharap Allah subhana wa Taala melimpahkan rahmat dan pertolongan memudahkan urusan mereka. InsyaAllah.

Memandangkan kita masih lagi dikepung oleh pagar sekularisma (hanya jenerasi sekarang yang memahaminya), kita terpaksa ikut bermain kompang dan berdendang siasah. Apa yang membezakan dari pemain sekuler tulin ialah "keikhlasan" Lillahi Taala. Cara penampilannya sedikit berbeza dari kelaziman. Mereka tiada ketua mutlak sebagaimana pemain politik semasa. Tidak akan berlaku perlumbaan, pertandingan atau jatuh menjatuhkan, pengkhianatan, pancung memancung sebagaimana tradisi politkus semasa.

Amatlah diharapkan ia akan berlaku seperti ini. NGOs bersatu akan memberi baiah kepada sesaorang sebagai pemimpin (bukan ketua). Itulah bentuk khilafah yang kita cari. Setiap ahli NGO akan bermukim dibawah pemimpinnya dan hanya memberi baiah kepada pemimpinnya sendiri, dan pemimpinnya pula memberi baiah kepada salah seorang dari mereka sebagai pemimpin yang memegang amanah keseluruhan ahli. Jika ini berlaku, ia akan menjadi sangat cantik.

Andai ada pemuka baru yang lebih menonjol atau berkeupayaan, pemimpin sedia ada akan memberi baiah kepadanya untuk dilantik sebagai pemegang amanah atau pemimpin baru jemaah. Itu bermakna mereka berkerja untuk Allah, bukan untuk diri mereka sendiri. Andainya ini yang belaku, seluruh ummah wajib bersetia memberi baiah kepada mereka untuk melakukan pembersihan. Hayat dunia sekular akan ditamatkan di bumi bertuah ini. Semoga Allah perkenankan permohonan hamba-hambaNya yang sekian lama menderita dibawah sistem Yahudi ini. Perkenankanlah doa kami Ya Allah........
Mungkinkah Dr Harun Din menjadi PM Malaysia selepas Najib?
Adakah ia sesuatu yang MUSTAHIL? atau akan bangun Pemuda Bani Tamin?


Saya amat hargai ulasan penganalisis politik dibawah walaupun ia hanya berkisar disatu sudud sempit sekularisma. Telitilah dengan hati terbuka dan cuba kaitkan dengan apa yang telah saya sebutkan di atas.

Kuasa Ketiga Politik: Dr. Hasan Ali, Dr. Harun Din, Ustaz Nasa...

Pendekatan Nik Aziz Nik Mat yang kononnya hanya menekankan Islam semata-mata, sebagai pokok perjuangan Pas kini semakin goyang. Goyangan itu berlaku akibat gegaran bawah tanah yang semakin kuat. Jika diukur dari segi ukuran Richter ia lebih kurang berada pada skala 7.0. Perlu diingat skala magnitud itu semakin naik. Belum dipasti lagi bilakah ia akan mencetuskan gelombang tsunami atau letupan gunung berapi.

Pas kini pada dasarnya sudah terbahagi dua. Sejak pemilihan pada muktamarnya Jun tahun lalu, pepecahan parti itu semakin melebar. Faktor Dr. Hasan Ali jelas memainkan peranan yang signifikan.

Nik Aziz sebaliknya mempunyai perjuangan yang sudah tidak jelas. Ketaksubannya kepada Anwar Ibrahim dan DAP menyebabkan perpecahan itu semakin membesar. Nik Aziz selaku Mursyidul Am parti, setaraf Ayatullah dalam sistem pemerintahan Iran, semakin banyak membuat kesilapan.

Pendekatan Islamnya kini sudah dipecahkan oleh beliau sendiri apabila bersekongkol dengan cauvinis DAP dan kultus Anwarisme, PKR.

Nik Aziz sejak berdekad enggan menerima UMNO kerana didakwanya berpendirian assabiyah, atau kebangsaan.

Penganalisis politik melihat Nik Aziz kini sudah menjadi sebagai satu liabiliti. Nik Aziz yang mempunyai kebencian yang amat mendalam terhadap UMNO, sejak sekian lama hanya menyuntikkan agenda peribadinya ke dalam Pas.

Di dalam hati Hadi Awang, selaku Presiden Pas, beliau tidak begitu minat dengan cara Nik Aziz itu. Walaupun Hadi dikenali sebagai seorang yang keras ketika berpidato, tapi beliau sebenarnya amat rasional dan lembut.

Beliau tidak selesa bekerjasama dengan DAP dan juga Anwar Ibrahim. Apa yang berlaku selama ini hanyalah silap mata, wayang kulit dan sandiwara semata-mata.

Persoalannya apakah tindakan Hadi yang memecat Dr. Hasan adalah disengajakan? Hadi juga dikatakan salah seorang pendokong kerajaan perpaduan antara UMNO dan Pas? Beliau tahu Dr. Hasan berupaya menggerakkan semula gelombang itu.

Saya difahamkan, selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) dulu, Hadi dikatakan bertemu dengan Perdana Menteri ketika itu, Pak Lah di Seri Perdana untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan. Tetapi cadangan itu kemudiannya diketepikan atas bantahan Nik Aziz dan sekutu-sekutunya.

DAP sebaliknya, yang sedang menjalankan perancangannya secara halus dan berstrategik, sebenarnya amat mencurigai Hadi. Mungkin mereka tahu apa yang berada di dalam hati Hadi.

DAP sebalikya mahu menjaga Nik Aziz agar orang tua itu terus dengan sikapnya itu. Disebabkan itu, mungkin Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew dihantar menemui Nik Aziz secara peribadi di kediaman orang tua itu di Kota Bharu, sebaik-baik sahaja pakatan pembangkang menang besar dalam PRU-12 dulu?

Kuan Yew juga dalam masa yang sama pergi menemui MB Perak (semasa negeri itu di bawah pegangan DAP), dan juga melakukan kunjungan hormat ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang.

Apakah Singapura, secara rasmi mengiktiraf ketiga-tiga negeri itu, hasil lawatan-lawatan tersebut? Tapi itulah juga caranya negara-negara kuasa besar melakukan eksesais diplomasinya jika sesuatu rejim baru yang disukainya naik atau mengambil alih sesebuah kerajaan.

Sebagai orang tua yang lurus, kita tidak pasti sama ada Nik Aziz faham semua itu. Namun, orang-orang Pas melihatnya dengan penuh berhati-hati. Bukan semua di dalam parti itu, yang berada di atas saf kepemimpinannya bersetuju dengan cara Nik Aziz itu.

Dr. Harun Din, timbalan Nik Aziz, selaku Timbalan Mursyidul Am mempunyai pemikiran yang tersendiri. Bekas Timbalan Presiden Pas dua penggal, Nasharudin Mat Isa (aka Ustaz Nasa) juga mempunyai perasaannya yang tersendiri. Tidak terkecuali Hadi dan mungkin juga, Azizan Razak sendiri?

Perasaan dan pemikiran mereka juga semakin terserlah sebaik-baik sahaja selesai pemilihan parti 1-5 Jun tahun lepas apabila melihat kumpulan Anwarinas, mengambil alih kepemimpinan dan mengetepikan kumpulan ulama, yang selama ini menjadi tulang belakang Pas. Pemuda juga, yang dipimpin oleh segolongan ulama berpendidikan Timur Tengah, diketuai oleh Nasrudin Hassan juga turut terasa hati.

Kumpulan Anwarinas ini ialah kumpulan yang dikatakan mempunyai pengaruh luaran yang cukup signifikan dengan Anwar Ibrahim. Husam Musa, orang kanan Nik Aziz yang juga anak emasnya dan bercita-cita menggantikan Nik Aziz sebagai MB Kelantan juga mempunyai perasaan yang cukup mendalam terhadap Anwar.

Selain Husam, Kamaruddin Jaafar (KJ), bekas Setiausaha Agung Pas dikenali sebagai orang yang terlalu rapat dengan Anwar. Beliau juga dikenali sebagai pemikir Anwar melalui Institut Kajian Dasar (IKD), serta menjadi mata dan telinga Anwar dari dalam Pas.

Ya benar, KJ ialah mata dan telinga kepada Anwar. Diperkatakan bahawa setiap perkara penting yang dibincangkan dalam mesyuarat tertutup Pas, pasti akan diketahui oleh Anwar dalam tempoh yang singkat. Secara tidak langsung, Anwar menguasai Pas. Inilah sebenarnya antara parasit yang dimaksudkan oleh Hasan.

Hasan, yang juga salah seorang yang strategis dan pernah terbabit dalam Biro Tata Negara (BTN) amat mengetahui mengenai perkara-perkara ini. Oleh itulah, Hasan perlu dimatikan.

Dalam pemilihan lalu, beliau tiada pilihan selain menarik diri. Ekoran itu jawatannya sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor juga digugurkan, secara paksa. Kemuncaknya jawatan Exconya yang menjaga hal ehwal agama dan adat istiadat Melayu juga digugurkan.

Semasa memegang jawatan itu hubungan Hasan amat akrab dengan DYMM Al-Sultan Selangor. Ini amat-amat tidak disukai oleh DAP. Pada hari Hasan – satu-satunya dalam barisan Exco Selangor yang dianugerahi dengan pingat Datuk bulan lepas, DAP cukup marah.

Selangor yang dikuasai oleh DAP mahu Hasan disingkirkan segera. Jika KJ menjadi mata dan telinga Anwar dari dalam Pas, DAP beranggapan Hasan pula sebagai duri dalam daging kepada DAP dalam Kerajaan Selangor.

Pergerakan Hasan semasa dalam Exco diperhatikan. Tingkah lakunya diawasi. Malah beliau tidak diundang dalam perbincangan yang melibatkan hal-hal strategik yang bertentangan dengan hak orang Melayu dan Islam.

Namun sebagai seorang Exco, beliau amat dihormati oleh pegawai-pegawai atasan kerajaan Selangor. Banyak maklumat yang berada di bawah pengetahuan beliau. Banyak rahsia songsang kerajaan Selangor pimpinan DAP disalurkan terus ke dalam tangan Hasan.

Kini beliau berada di luar kerajaan Selangor. Beliau mahu menghancurkan parasit yang berada dalam Pas. Beliau mahu membebaskan Selangor daripada penguasaan dan cengkaman DAP.

Beliau kini akan bergerak atas nama Islam, Melayu dan Raja-Raja Melayu. Tiga perkataan ini akan menjadi Kuasa Ketiga bagi beliau.

Dr. Harun Din yang selama ini dikenali sebagai seorang pemimpin Pas sederhana yang percaya kepada soal perpaduan Melayu akan bersama-sama dengan gelombang ini. Selagi beliau masih di dalam Pas, beliau akan cuba mengubah pendekatan yang dibawa oleh Nik Aziz itu.

Ustaz Nasa, kini AJK Pas Pusat dilantik dan Ahli Majlis Syura juga akan turut memainkan peranan penting dalam Kuasa Ketiga ini. Ahli-ahli Parlimen Bebas lain seperti Zulkifli Noordin akan turut serta.

Selepas Kuasa BN, Kuasa Pembangkang, Kuasa Ketiga ini akan bergerak bersama-sama NGO-NGO Melayu Islam yang lain atas misi penyatuan ummah. Mereka percaya tanpa penyatuan ini, DAP akan menguasai negara ini.

Hasan tidak akan membenarkan DAP menguasai negara ini. Beliau sudah tahu siapa itu DAP. Beliau yang berada dalam Exco Kerajaan Negeri Selangor selama lebih tiga tahun amat arif terhadap taktik licik yang dimainkan oleh DAP. Beliau tidak mahu orang Melayu terperangkap.

Orang Melayu di atas pagar akan menjadi sasaran utama gelombang ini bagi memastikan kuasa itu tercapai. UMNO dan Pas sebenarnya diharapkan akan menjadi broker kuasa utama di negara ini semula atas nama tiga cabang tersebut.

Saya difahamkan satu perancangan sedang diatur untuk melancarkan gelombang ini tidak lama lagi, mungkin Februari ini. Kuasa Ketiga ini akan membawa gelombang yang tidak boleh dilakukan oleh Pas, yang terlalu menjaga hati DAP dan Anwar atau UMNO yang kini berdiri atas pendekatan wasatiyyah atau kesederhanaannya dengan bangsa-bangsa lain.

Gelombang ini akan mendapat sokongan padu daripada golongan ulama dan para akademik. Marilah kita tunggu wave, kebangkitan gelombang ini. Hasan ternyata semakin bertenaga dan garang. Beliau sedar apa yang berlaku dalam Pakatan Pembangkang kini tidak memihak kepada Islam, Melayu dan Raja-Raja Melayu.

Kita pun sebenarnya nampak perkara itu. Hasan akan menjadi vehicle untuk bergerak ke arah itu. Dan memperbetulkannya.

Kesimpulannya, corak politik Malaysia akan lebih menarik lagi. Kedatangan Kuasa Ketiga ini tepat pada masanya sebelum PRU-13 yang kini berada di hujung jalan.

sumber uol - tulisan: Zaini Hassan


Perjuangan ini bermula dari riak menjadi gelombang akhirnya bakal menjadi tsunami. Saya sanggup dihina. Saya sanggup dikeji. Saya sanggup diancam walaupun nyawa saya sendiri. Saya tidak sanggup melihat Islam, Melayu dan Raja-Raja dihina, dikeji dan diancam. - Dr Hasan Ali.

HALANG ISLAM DARI "PUPUS"

Jalur Tiga (JATI)
IMR
Dipertahankan Untuk Selamatkan Ummah
Hancurkan Gerakan Liberalisma

sumber : Abatasa ii


No comments: